• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube

Targi Gastronomiczne

Zachodniopomorskie Targi Gastronomiczne.

Profesjonalne akcesoria dla zawodowych kucharzy i najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne dla kuchni poznają mieszkańcy Szczecina podczas pierwszych Targów Gastronomicznych w tym mieście. Targi rozpoczną się 26 maja w Hali Azoty i potrwają dwa dni.

Odwiedzający będą mogli uczestniczyć w dziesiątkach pokazów profesjonalnych kucharzy
i prezenterów promujących swoje marki. Na przestrzeni niespełna 1000 metrów wystawią się przedstawiciele dwudziestu marek rozpoznawalnych w Polsce i zagranicą. Organizatorzy zadbali o to, by wystawcy przekrojowo reprezentowali poszczególne sektory rynku usług gastronomicznych, oferując najlepszy asortyment w niezwykle przystępnych cenach. Nie zabraknie atrakcji także dla amatorów gotowania. Także oni znajdą podczas targów wiele atrakcyjnych okazji do poszerzenia swoich domowych warsztatów kulinarnych.

 

Targi to nie wszystko

Podczas pierwszego dnia targów na scenie odbędzie się historyczny pojedynek profesjonalnych kucharzy o zaszczytny puchar Zachodniopomorskiego Kucharza Roku. Szefowie kuchni z całego województwa będą walczyć między sobą o tytuł mistrza regionu wraz ze swoimi zespołami. To będzie prawdziwa uczta smaków, zapachów i emocji. Uczestników konkursu oceniać będą miedzy innymi Iwona Niemczewska, Mariusz Siwak, Andrzej Jakomulski i Joanna Ochniak. W środowisku kucharskim tych osobistości nie trzeba przedstawiać. Dla amatorów sztuki kulinarnej dodamy, że są to jedni
z najlepszych kucharzy w Polsce, uznani także na arenie międzynarodowej.

 

Pokazy i degustacje

Podczas Zachodniopomorskich Targów Gastronomicznych odwiedzający będą mieli okazje zobaczyć prawdziwe kulinarne show, okraszone degustacjami, spotkaniami eksperckimi, prezentacjami sprzętu i wieloma innymi atrakcjami, których nie sposób wymienić jednym tchem.

 

Targi gastronomiczne w liczbach

Na 820 metrach kwadratowych zaprezentuje się około 20 wystawców. Podczas 2 dni wystawią ponad 5 000 różnych urządzeń gastronomicznych. Uczestnicy będą mogli wziąć udział w ponad 30 różnych pokazach kulinarnych. Organizatorzy szacują, że targi odwiedzi ponad 20 000 zainteresowanych. Ponad 200 kilogramów żywności zamieni się w kulinarne dzieła sztuki podczas konkursu kulinarnego oraz kulinarnych show odbywających się na targowej scenie.